De juiste temperatuur voor thee hebben we al in een eerder blog besproken, maar het gewicht, dus hoeveel thee per pot je gebruikt, is minstens zo belangrijk voor de uiteindelijke smaak. Ook hier geldt trouwens weer: dit zijn uitgangspunten; volg vooral je eigen smaak.

Richtlijnen: Ga uit van ca 1 à 1,5 gram per dl water. Een mok bevat doorgaans ca 2 dl, een theekopje ca. 175 ml. In theezakjes zit meestal 2 gram thee.

Waarom wegen belangrijk is Soms zie je op theeverpakkingen staan: 1 theelepel per kopje. Dit is een Engelse erfenis die nog uit de tijd stamt dat we in Europa alleen zwarte thee dronken, die bovendien standaard van dezelfde kwaliteit was en daarom altijd vrijwel hetzelfde formaat en gewicht had. De Engelse theelepel heeft een vaste inhoudsmaat en is groter dan onze theelepeltjes, die bovendien ook nog eens diverse soorten en maten hebben. Zelfs al zou je met de Engelse theelepel thee afmeten, dan nog zou dat tegenwoordig te kort door de bocht zijn. We drinken namelijk intussen allerlei soorten thee: zwarte, groene, witte, Rooibos, kruiden etc. De ene thee is veel kleiner en compacter dan de andere, waardoor je bij de kleine variant al snel drie gram op een lepeltje hebt en bij thee van groot formaat nog niet eens 1 gram aan gewicht.

De verschillende formaten van zwarte thee De weegschaal Met een grammenweegschaal kun je het nauwkeurigst afwegen, maar als je dat teveel gedoe vindt, kan het ook met je gewone huis-tuin-en-keukenweegschaal. Wat je dan kunt doen is het volgende: je weegt je zakje of blikje thee op de keukenweegschaal. Je schept er vervolgens een volle lepel thee uit. De weegschaal geeft nu een lager gewicht aan. Als je niet zo’n nauwkeurige weegschaal hebt, schep je er meerdere lepels uit, die je telt. Het gewicht dat je hebt uitgeschept, deel je door het aantal schepjes. Nu weet je hoeveel gewicht thee er bij die lepel hoort. Bijvoorbeeld: Stel je had 100 gram, je hebt 5 lepels geschept en nu nog 75 gram over. Dan is elke schep dus 5 gram. Je weet nu hoeveel een volle lepel weegt. Simpel! Doe de thee over in een goed sluitend blikje en plak er een sticker op met de naam van de thee en hoeveel lepels je nodig hebt (per kop of pot) Leg de lepel bij het blik.

Tip: als je voor een oosterse benadering kiest, neem dan meer thee en minder water en laat de thee korter trekken. Op deze manier kun je meerdere malen dezelfde thee opschenken en zal die steeds anders smaken. Hoeft niet achter elkaar door, maar moet wel binnen een dag.